Româna a fost declarată de curând de autoritățile ucrainene limba minorității moldovenești din Bucovina de Nord. A fost un prim pas al guvernului de la Kiev în rezolvarea problemei privind drepturile minorităților, unde Ucraina nu stă deloc bine. Cu toate acestea, autorităţile ucrainene pregătesc pentru 2024, pentru elevii români de clasa a cincea, un manual de „Limba moldovenească” şi unul de „Literatura moldovenească şi universală”.
Coperţi ale cărţior care ar urma să ajungă la elevi de anul viitor au fost trimise ziarului Libertatea. „Cu părere de rău, în afară de cele două declaraţii oficiale de la Bucureşti şi Kiev, nu s-a mai întâmplat nimic. Respectiv, nu a apărut niciun act oficial al Ministerului Educaţiei şi Ştiinţei din Ucraina, al guvernului sau parlamentului ucrainean”, a transmis, pentru Libertatea, Anatol Popescu, bărbatul care a intrat în posesia copertelor manualelor. Popescu a cerut editurii să oprească procesul de tipărire a manualelor, având în vedere cele mai recente discuţii dintre înalţi oficiali români şi ucraineni pe subiectul limbii oficiale a minorităţii românilor din Ucraina.
Ucraina este condiționată în procesul de aderare la Uniunea Europeană și de respectarea drepturilor minorităților naționale. Kiev are una din cele mai restrictive legislații referitoare la protejarea identității naționale. Nu cu multă vreme în urmă, vicepremierul Ucrainei responsabil cu negocierile cu UE Olga Stefanișîna, susținea că obigativitatea minorităților de a învăța ucraineana poate doar ajuta la accesul pe piața muncii internă.
Luna trecută, după întâlnirea cu Zelensky de la Kiev, premierul Marcel Ciolacu a anunţat că limba oficială pentru minoritatea română din Ucraina este limba română, nu limba moldovenească.
„În mod special vreau să îi mulţumesc domnului prim-ministru pentru deschiderea de care a dat dovadă în ceea ce priveşte decizia de a nu mai exista în acest moment «limba moldovenească». Din acest moment, la nivel internaţional nu mai există decât o singură limbă oficială – limba română. Consider că această invenţie a Federaţiei Ruse, prin această decizie a guvernului ucrainean a dus la o îndepărtare a unei nedreptăţi”, a afirmat Marcel Ciolacu, într-o declaraţie comună susţinută, la Kiev, împreună cu premierul Ucrainei, Denys Shmyhal.
Anterior, discuţii pe acest subiect avuseseră şi preşedinţii României şi Ucrainei, Klaus Iohannis şi Volodimir Zelenski, în timpul vizitei lui Zelenski la Bucureşti.
Preşedintele Klaus Iohannis şi preşedintele Senatului, Nicolae Ciucă, au „salutat”, la rândul lor, decizia autorităţilor ucrainene de a elimina din nomenclatorul oficial sintagma „limba moldovenească”.